Hladina rieky Poprad v obci stúpla, pomôcť by mohol nový stroj

09.02.2010 Stará Ľubovňa

Nižné Ružbachy 9. februára (TASR) – Hladina rieky Poprad v Nižných Ružbachoch, okres Stará Ľubovňa, opäť stúpa.
Od pondelka (8.2. ) stúpla podľa starostu obce Jozefa Abrahámovského o tri centimetre. „Dostávame sa opäť tam, kde sme boli v sobotu (6.2. ), kedy sme vyhlásili druhý stupeň povodňovej aktivity. Tým, že naďalej mrzne a voda nemá kam pretekať, sa hladina opäť dvíha a opatrenia, ktoré sme urobili, sa ukázali ako dlhodobo neúčinné, “ zhodnotil starosta.
Dodal, že takúto situáciu, kedy došlo k zdutiu vody tak, aby ohrozovala most, okolité hospodárske budovy, záhrady a domy, v dedine ešte nemali. „Máme hlásené štyri pivnice, v ktorých sa už nachádza voda. Ohrozené sú hospodárske budovy pri rieke, ale najviac je ohrozený most, “ povedal Abrahámovský. Ľadové kryhy majú hrúbku približne od 25 do 45 centimetrov.
Podľa jeho názoru je príčinou tohto stavu výstavba Malej vodnej elektrárne Ružbašská Miľava, ktorá sa nachádza približne 2,5 kilometra pod obcou. Hlavný problém vidí v tom, že pri stavbe bol zastavený štrkový priepust, ktorým by mala pretekať voda. Stavbári ho využívali ako prístupovú komunikáciu pri práci. Týmto krokom sa zdula hladina rieky, tok vody bol pomalší, voda mrzla rýchlejšie a došlo k hromadeniu ľadovej triešte v dĺžke do piatich kilometrov od stavby. „Keď odstránili cestu pod štrkovým priepustom a vypustili vodu z priehrady, došlo k zníženiu vodnej hladiny, ale len po určitý bod. Ľady sa zlomili a zatarasili cestu vode, ktorá pretekala. Tým pádom došlo k ďalšiemu zdúvaniu ľadov a preto je situácia taká, aká je, “ opísal priebeh ľadovej povodne Abrahámovský. Podľa neho tiež stavbári podcenili počasie.
V súčasnosti sú dve alternatívy, ako si s ľadovou bariérou poradiť. Jednou z nich je použitie výbušnín, ktoré však nemusia byť riešením. „Stratili sme dva týždne času, ktoré nám situáciu zhoršili tak, že to odstreľovanie už nemusí byť účinné, “ konštatoval starosta. Druhou alternatívou je použitie ďalšieho stroja, Komatsu 240 Long, ktorý disponuje 18,5 metrov dlhým ramenom, ktoré by ľadové kryhy mohlo rozbiť, a tým uvoľniť prietok. Prednosta Obvodného úradu životného prostredia Ladislav Polák informoval, že tento stroj by mal byť nápomocný a teoreticky by mohol byť na kritickom mieste už v stredu (10.2. ). „Použitie výbušnín je krajným riešením, myslíme si, že tento stroj by skôr pomohol, “ zhodnotil Polák. V súčasnosti sú na mieste dva kráčajúce bagre, ktoré uvoľňujú prúdnicu, ktorá bola otvorená na pravom brehu rieky.
Na miesto, kde ľadové kryhy ohrozujú most, ktorý je spojovacou komunikáciou s hospodárskymi pozemkami a tiež televíznym vysielačom, sa chodí pozerať množstvo miestnych ľudí. Obávajú sa o svoje majetky a prichádzajú tiež obdivovať nahromadené ľadové kryhy takých rozmerov, aké v dedine ešte nevideli. „Medzi občanmi to podľa môjho názoru trošku vrie, “ zhodnotil starosta Nižných Ružbách.
 

Vyberte región